Soul Train – premijera filma

U subotu je u kinu Cinema City, u okviru 21. izdanja Sarajevo Film Festivala, premijerno prikazan dokumentarni film “Soul Train” bh. režisera Nermina Hamzagića. Dokumentarni film “Soul Train” prati vremenski period od četiri dana u kojem reperi Frenkie i Kontra, te DJ Soul i muzički producent Billain vozom proputuju više od 500 kilometara posjetivši Tuzlu, Banja Luku, Zenicu, Sarajevo, Konjic i Mostar, susrećući se pritom sa muzičarima iz BiH.

Na svom putovanju, ekipa upoznaje banjalučku Slam Poetry ekipu, u Zenici sviraju sa orkestrom i horom KUD “Željezara” Zenica, u Sarajevu gostuju Filharmoniji, a uspjeli su obići i Titov tajni bunker u Konjicu gdje im je domaćin bio general Edo Maajka, da bi na kraju u Soul Trainu ugostili Božu Vreću.U pokretnom studiju, muzička ekipa bilježi zvuk i stvara nove pjesme. “Film je bomba. Nije dosadan, nije spor, nije smor… Obišli smo pet gradova, u svakom od njih imali nove goste i novu ekipu”, kazao je za Klix.ba Frenkie i dodao kako su se vodili jednom rečenicom “Upoznaj muziku svog naroda i upoznat ćeš narod” i dodao kako ovaj film zaslužuje da bude prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

Film Soul Train je nastao u suradnji Red Bull Media House i sarajevske kuće Pro.ba, a režiju potpisuje Nermin Hamzagić.

“Mnogo me raduje večerašnja premijera zbog velikog interesa i dodatne projekcije sutra. Pogodili smo temu koja je zanimljiva i pretpostavljam da će se posebno svidjeti mlađoj generaciji. Sretan sam što sam imao priliku surađivati sa divnim muzičarima, generacijom koja je meni jako blizu i što smo putovali kroz BiH i pokazali je iz jedne druge vizure”, kazao je za Klix.ba režiser Nermin Hamzagić i dodao kako je film nastao kao potreba da se ispriča priča o 15. godišnici tuzlanske ekipe FM JAM, nakon čega su došli do novih ideja i snimanju filma u vozu.

Nermin Hamzagić je rođen 1986. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje radi kao asistent. Njegov dokumentarni film “Sanjari” je uvršten u program petnaestog Sarajevo Film Festivala, a prikazan je i na Filmskom festivalu u Chicagu 2010. godine. Film je također nominovan za nagradu Srebreno oko Marketa dokumentarnog filma East Silver u Pragu. Njegov kratki film “Lift” je 2009. nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu “Evropa je ovdje” u Plovdivu. Režirao je i dva dokumentarna filma, “Posao iz snova” i “Otkazano”, za Al Jazeeru.

Zbog velikog interesovanja publike za ovaj film, zakazana je još jedna projekcija, u subotu u 17:30 sati, također u Cinema Cityju.

Goste je nakon premijere na after partyju zabavljao DJ Indigo.