Dubravko Jagatić o Egzilu: Superiorna produkcija vrhunskog albuma!

Jedan od najboljih i najznačajnijih muzičkih kritičara, Dubravko Jagatić je u hrvatskom tjedniku Nacional napisao recenziju Egzila. Prvi je novinar koji je posmatrao Egzil u širom kontekstu i poredio ga sa trenutnom hip hop i trap muzikom u Evropi i u svijetu. U nastavku pročitajte kompletan tekst koji prenosimo iz Nacionala.

Nije baš uobičajeno da glazbenici sa ovih prostora odu do Japana kako bi snimili album. No tko je upoznat sa činjenicom da su Frenkie, Kontra i Indigo, ekipa iz BiH kolektiva Fm jam, prethodni album snimili u Berlinu, lijepo je čuti, a i lijepo je priznanje da im je vlasnik studija iz Berlina (Red Bull) ponudio svoje usluge u Tokiju. Rezultati su iznad svih očekivanja. Koliko god Frenkie i Kontra hvalaili mladog perspektivnog producenta Indiga, ne mogu ga dovoljno nahvaliti. Superiorna produkcija udara gdje treba i postavlja Egzil na vrh evropske, ali i svjetske produkcije kada je riječ o trap zvijezdama. Dobitnu kombinaciju uz Indiga čine dvojica glavnih repera koji sa njim u kolaboraciji „jedu“ svoju konkurenciju iz Francuske, Njemačke i Italije i opasno prijete istomišljenicima iz Engleske i Amerike. Na Balkanu nakon ovog albuma postali su broj jedan. Egzil pri tome nudi rafale fenomenalnih i snažnih stihova koji život na Balkanu opisuju onakvim kakav zaista jeste, uz prikladan ali gorak stih u kojem Bosnu i Hercegovinu opisuju kao vrelu brazilsku favelu, iako bi sjajno sjelo da se osjeti malo više Balkana u njihovoj glazbi. I koliko god ritam i beat pjesama tjeraju na ritmičko gibanje i poskakivanje, toliko je vrijedan i zbog stihova nakon kojih će mnogi možda shvatiti gdje živimo: „Mentalni mrak, zagađen zrak, biće opet rata budi se strah“ iz naslovne pjesme Egzil. Fenomenalan album! (Ocjena 5/5)

Napominjemo, Frenkie, Kontra i Indigo Egzil predstavljaju na velikom sarajevskom koncertu 3. Februara u Amfiteatru Doma mladih, a sedmicu posle su u tuzlanskom klubu Palma, vidimo se!