Objavljen dokumentarac o nastanku Red Bull Symphonic – Indigo x Victoria String Orchestra

Spektakularne slike iz BiH poslane su u svijet ranije ove godine, kada je u okviru audio vizuelnog projekta Red Bull Symphonic domaći producent Indigo uživo predstavio svoj album Victoria. Za ovu priliku okupljen je ansambl Victoria String Orchestra sa 18 gudačkih instrumentalista, na čelu sa dirigentom Tonijem Toplanom. Jedinstveni spoj elektronske i klasične muzike, premijerno emitovan na globalnoj Red Bull Music platformi, oduševio je tada domaću i stranu publiku.

Nastanak projekta od početnih ideja do finalnog predstavljanja pratio je tuzlanski režiser Alen Šimić, koji je cijelu priču pretočio u upravo objavljeni dokumentarni film “Making of Red Bull Symphonic: Indigo x Victoria String Orchestra”

Zanimljivi dokumentarac donosi uvid u proces nastanka ovog zahtjevnog projekta, te nam prikazuje dešavanja iza kulisa i intervjue sa akterima. Nadasve, film nam predstavlja muziku kao univerzalni jezik kojim umjetnici komuniciraju kako bi savladali žanrovske barijere. Prevazilazeći izazove koje pred njih postavlja dolazak iz dva naizgled nespojiva žanra, Indigo i Toni Toplan kreiraju rijetko viđenu muzičku fuziju klasične i elektronske muzike, uobličenu u audio-vizuelni spektakl za pamćenje.

Red Bull Syphonic omogućio je realizaciju ovog izuzetnog muzičkog doživljaja uz inovativne ideje, a projekat je podržao i Goethe Institut BiH.

https://www.youtube.com/watch?v=0rFrEwVc4DE