Provincija – Šuplje priče iz provincije

ProvincijaProvincija povezuje ljubav prema hip hopu osamdesetih i devedesetih tj. muzici uz koju su odrasli, kao i jazzu, funku i svemu ‘ukrašenom’ šumom sa vinila i/ili kasete. Ne teže ka modernoj, savršenoj i čistoj produkciji, nego suprotno: žele oživjeti ‘back in the days’ šmek radeći hip hop u njegovom izvornom formatu, često koristeći uređaje koje su koristili njihovi idoli, i time pobuditi nostalgične osjećaje onoga ko izdvoji vrijeme da ih posluša.

Aktivni članovi su Bolesnik (producent), Maketar (MC), Jerome Stickman koji je zadužen za art dizajn, beatmaker i povremeni MC Check the Technique, te producent Dado Pršo, a tu je i nekoliko saradnika (od kojih je par blagoslovilo mikrofon na ‘Šupljim pričama’) koji ovaj kolektiv čine širokim krugom prijatelja.

Iza sebe osim hrpe singleova imaju i jedan realizovan projekat koji je izašao pod nazivom Maturski rad i poslužio je kao svojevrstan alat za predstavljanje svega onoga što rade i za šta se zalažu u muzičkom smislu. Nakon mature, došao je red na ‘Šuplje priče iz Provincije’ koje su rađene sa više planiranja jer ovaj put umjesto spontanosti, predstavljanja onoga što rade i kritike modernog stanja rap društva, u fokus su odlučili staviti melodiju i samu muziku koju rade pa je cijela stvar dosta vedrija i tematski šarenija, što uostalom i sam naziv govori. Veoma je originalna i Youtube prezentacija, a to je video uradak za svaku od pjesama, te su na taj način slušaocima tj gledaocima približili atmosferu u kojoj Provincija radi i stvara.

Produkciju potpisuje Dado Pršo, instrumentale (osim za 4. stvar) je radio Check the Technique, a od gostiju tu je i Dado Ortographia iz Makedonije, njemački beatmaker koji radi pod pseudonimom L One, kao i par gore spomenutih bliskih prijatelja koji su se pobrinuli da projekat zvuči onako kako su zamislili.

DOWNLOAD:

Provincija

Provincija Tracklist