Red Bull RapLika 2017

Ljubitelji hip hopa u našoj zemlji sigurno se sjećaju sjajnog finala Red Bull RapLike iz 2016. godine, kada je ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu preko 2.000 gledalaca uživalo u “verbalnim okršajima“ najboljih bh. MC-ijeva.Ove godine, pored njih, svoju vještinu sklapanja improvizovanih rima publici će predstaviti i najbolji freestyleri iz regije.

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnjeg izdanja, Red Bull RapLika 2017 pravi iskorak i postaje regionalna: pravo učešća imat će MC-ijevi iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Regionalni koncept će zasigurno doprinijeti još višem nivou takmičenja i jačanju hip hop scene, ali i izgradnji veza i boljem upoznavanju mladih ljudi iz država regiona.

Red Bull RapLika je svojevrsni nasljednik takmičenja Red Bull MC Battle, koje je u tri godine održavanja (2010, 2011. i 2012) privuklo izuzetno interesovanje bh. i regionalne hip hop scene. Prvo izdanje Red Bull RapLike održano je 2016. godine, donijevši nekoliko novina u sadržaju i formatu takmičenja. No, suština je ostala ista: riječ je o borbi jedan-na-jedan u freestyle repanju, nadmetanju u sklapanju rima “iz glave“. U ovim dvobojima pobjeđuje onaj ko inteligentnije i duhovitije odgovori svom protivniku, onaj ko na licu mjesta smisli originalniju “rap repliku“ na suparnikove riječi.