Red Bull RapLika 2018 stiže u Sarajevo, Beograd, Zagreb i Tuzlu

Veliko regionalno finale se i ove godine održava u Tuzli, 30. juna, gdje će se osam najboljih repera „slobodnim stilom“ boriti za titulu najboljeg u regiji.

Popularno takmičenje u „repanju slobodnim stilom“, Red Bull RapLika, vraća se i ove godine, na zadovoljstvo hip hop fanova u regiji. Prijave u nekim zemljama već počinju, a poznati su i svi bitni datumi ovog regionalnog hip hop prvenstva.

Red Bull RapLika je u Bosni i Hercegovini na rasporedu 7. aprila, u Hrvatskoj 25. aprila, dok će Srbija svoje takmičenje organizovati 9. maja. Veliko regionalno finale se i ove godine održava u Tuzli, 30. juna, gdje će se osam najboljih repera „slobodnim stilom“ boriti za titulu najboljeg u regiji.

Među njima će biti pobjednici državnih takmičenja, a po još jednog takmičara iz svake zemlje direktno će odabrati žiri. Pored njih, tu će biti branitelj titule Arot, te još jedan MC kojem žiri dodijeli specijalnu pozivnicu.

Takmičenje koje iz godine u godinu doživljava sve veću popularnost ponovo poziva sve repere iz regiona koji sebe smatraju talentovanima za sklapanje improvizovanih rima „iz glave“, dase prijave i bore za titulu najboljeg freestylera. Da bi došli do velikog regionalnog finala, MC-ijevi se prvo moraju prijaviti za takmičenje u svojim zemljama.

Prijave za MC-ijeve iz BiH otvorene su od 16 do 30. marta, dok će za njihove kolege iz susjednih zemalja početi 23. marta i trajati do 12. aprila u Hrvatskoj, odnosno 22. aprila u Srbiji.

https://www.facebook.com/RedBullRapLika/videos/1407902359355729/

Za prijavu je potrebno kreirati profil na www.redbullraplika.com, te na istoj stranici web kamerom snimiti jednominutni video sa hip hop improvizacijom na zadane riječi. Oni koji već imaju otvoren profil od prošle godine, ne trebaju otvarati novi.

Na osnovu pristiglih prijava žiri će odabrati po osam najboljih MC-ijeva iz svake zemlje, koji će svoje umijeće demonstrirati u verbalnim duelima jedan-na-jedan u svojim zemljama i boriti se za plasman na veliko regionalno finale u Tuzli.

Za ocjenjivanje verbalne vještine takmičara zadužena će biti vrhunska imena regionalne hip hop i muzičke scene. Žiri će u BiH činiti Kontra, Stoposto i Brano (Dubioza kolektiv), u Hrvatskoj će pravdu dijeliti Koolade, Toza (Rap Skillz) i Vojko V (Dječaci), dok će u Srbiji sudije biti Smoke Mardeljano, Mikri Maus (Prti Bee Gee) i Sajsi MC. Na regionalnom finaluu sudačkoj postavi naći će se Frenkie, Vojko V, Mikri Maus, Toza i slovenački reper bh. korijena Zlatko.

Moto Red Bull RapLike glasi: Mnogi pričaju. Rijetki rimuju. Samo najbolji improvizuju. U narednih nekoliko mjeseci ostaje da se vidi ko je najbolji od najboljih, i ko zaslužuje da ponese prestižnu titulu regionalnog kralja freestylea.

Za sve vijesti o takmičenju, te informacije o prijavama i pravilima, posjetite web stranicu i Facebook profil takmičenja.