Spoj elektronske i klasične muzike: pripreme za Red Bull Symphonic u punom jeku

Naš poznati producent Indigo i muzičari iz Victoria String Orchestra užurbano se pripremaju za drugo svjetsko izdanje Red Bull Symphonica, jedinstvenog muzičkog projekta koji omogućava realizaciju izuzetnih muzičkih doživljaja i ideja.

Nakon što su prošle godine drum’n’bass dvojac Camo & Krooked i kompozitor i dirigent Christian Kolonovits predstavili svoju viziju spoja elektronske i klasične muzike u prvom Red Bull Symphonicu, čast da realizuju drugo izdanje ovog projekta pripala je bh. producentu Indigu i mladim muzičarima okupljenim u Victoria String Orchestra. Podršku projektu pružio je i Goethe institut BiH.

Njihov premijerni nastup zakazan je za narednu srijedu 2. juna 2021. godine u online formatu. Koncert će biti prikazan na zvaničnom YouTube kanalu Red Bull Music, a publici će za gledanje dostupan biti samo 24 sata.

Victoria String Orchestra, 18-člani gudački orkestar pod dirigentskom palicom mladog sarajevskog kompozitora i dirigenta Tonija Toplana, izvest će kompozicije s Indigovog prvog solo albuma „Victoria“, koji je pobrao sve pohvale regionalne muzičke kritike.

Ovaj projekat je izvrsna prilika da Indigo i muzičari iz orkestra svoj rad na inovativan način predstave globalnoj publici, zahvaljujući projektu Red Bull Symphonic koji omogućava nove, izuzetne muzičke doživljaje i ideje. Budući da ovu šansu nisu shvatili olako, pripreme su u punom jeku.

„Za sada sve teče odlično, probe fantastično zvuče. Obzirom da je priprema cijelog projekta trajala dugo, do prve probe nismo znali kako će sve to zvučati. Međutim, nakon te prve probe sve je ispalo sjajno“, zadovoljan je Indigo.

„Velika je čast i izuzetno zadovoljstvo biti dio tek drugog projekta ovakve vrste koji se radi u svijetu. Vjerujem da ćemo iz ovoga svi izaći bogatiji za jedno nevjerovatno iskustvo. Nadam se da će ovo pokrenuti stvari u smjeru simbioze različitih muzičkih žanrova, i da će to privući dosta slušalaca“, optimističan je i dirigent Toplan.

Ideja o orkestarskoj izvedbi kompozicija sa njegovog albuma prvijenca sa 11 instrumentalnih numera, kojeg je sam nazvao „muzikom za film koji ne postoji“, Indigu se već duže vrijeme vrzma po glavi.

„Proces nastanka albuma trajao je tri godine, a koncept za nastup s orkestrom postoji već dvije godine. Međutim, ovako veliki projekat nemoguće je realizovati bez neke veće podrške, koju u ovom slučaju predstavlja Red Bull Symphonic“, kaže bh. producent.

Kako najavljuju, event će biti istinski audiovizuelni spektakl u kojem će – pored primarne, zvučne dimenzije – podjednaka pažnja biti posvećena vizualnom aspektu nastupa.