Brown Sugar RnB: Veliki b2b intervju DJ Soula i DJ Merakoona

Ljubitelji RnB-a nestrpljivo čekaju nova izdanja Brown Sugar RnB, a sa njima i tvorci serijala – Merakoon i DJ Soul. Iskoristili smo zato priliku da malo porazgovaramo s njima. Počev od od ljeta 2018. kada su pokrenli serijal, preko januara 2019. godine kada su napravili prvi special pod etiketom Red Bull presents, pa sve do današnjih dana. Ipak, ovaj put malo drugačije – oni sami su u ulozi novinara i pitanja su postavljali jedan drugome.

MERAKOON: Da se za početak vratimo u prošlost. Nešto slično Brown Sugaru je postojalo u Tuzli godinama, tzv. Fm Jam Black Friday serijal. Koliko se taj format razlikuje od ovoga trenutnog?

SOUL: Jeste. Fm Jam Black Friday nije ugašena ideja, ali istina da je zapostavljen u korist Brown Sugar RnB-a. Najdugotrajniji je, započet je 2005. godine u Cafe Baru Sloboda i klubu Palma. Rekao bih da je to možda malo tvrđa varijanta, orijentisana više na rap nego na RnB zvuk. U ljeto 2018. desio se RnB Night Out. Bio je to veliki event koji smo odsvirali Kontra i ja, a ti nam se nisi mogao pridružiti zbog odlaska na Exit Fest :) To bi definitivno postao veliki serijal, međutim, njega smo se odmah odrekli u korist Brown Sugar RnB-a koji je ubrzo nakon toga “poletio”.

SOUL: Znaš kako ide, DJ-i stalno pokreću neke serijale zabava. Neki imaju više smisla, neki manje, neki traju duže, neki se održe samo nekoliko puta. Kad si prvi put “nanjušio” ili osjetio potencijal Brown Sugar RnB-a?

MERAKOON: Osjetio sam da gradu fali neki kvalitetan steady RnB/HipHop event koji bi se održavao 1-2x mjesečno. Bilo je nekih pokušaja i od strane drugih kolega, bilo je potencijala, ali je falilo istrajnosti. Krajem 2016. pokrećem Brown Sugar u Sky Baru hotela Marriott gdje smo odradili četiri eventa koji su bili odlično prihvaćeni i to mi je bio znak da publici treba nešto takvo, i da definitivno ima dovoljno ljudi koji vole plesati uz tu vrstu muzike.

MERAKOON: Koja su tvoja očekivanja bila pred povratnički Brown Sugar party početkom jula 2018.? Ja se sjećam da su taj dan igrali Hrvatska i Rusija na svjetskom prvenstvu, mi idemo u Trezor na probu, kiša lije… S obzirom na to da nismo napravili neku veliku promociju, te uz vremenske neprilike, ispao je jedan od najboljih partija, krcat Trezor. Šta misliš zašto je to tako ispalo?

SOUL: Bukvalno nikakva očekivanja. Svi su gledali utakmicu, kafići puni, ljeto – ko će se zavlačiti u klub? Međutim eto, nešto smo ispravno uradili. I na početku nisam mnogo očekivao, ali ubrzo se klub napunio, 90 posto djevojkama kojima vjerovatno nije mnogo stalo do fudbala :) Bilo je i anegdota sa taxi vozačima koji cijelu noć voze djevojke u Trezor, i pitaju šta se to tamo dešava :) Uglavnom, tu se desio nagovještaj uspjeha Brown Sugar RnB-a, i nakon toga smo usmjerili mnogo energije i iskustva da ga izguramo jako visoko. Ubrzo smo poželjeli ići korak dalje, i sa Red Bullom počeli pripremati prvi Special.

SOUL: Kada se sjetimo tog prvog Special izdanja, Red Bull Presents Brownsugar RnB u Domu mladih, mislim da sam ti vidio suzu u oku pred početak eventa :) Kakav je bio osjećaj i šta ti se motalo po glavi?

MERAKOON: Na probi u januaru 2019., dok si ti puštao trake i dok smo štimali zvuk, sišao sam na podij i posmatrao produkciju koja se spremala za event. Vrhunski zvuk, najbolji do tada, klipovi za VJing koje si pripremio, te jedan dio tvog seta koji je bio video, su me bukvalno emotivno pogodili. Radilo se na izgradnji imidža godinama, haslanju sa svih strana, nagovaranja sponzora, natezanja sa klubovima, sve ne bi li neko prepoznao potencijal projekta i eto to se konačno desilo tada u Domu mladih uz pomoć Red Bulla, PAL-E ekipe, i drugih sponzora. Možda sam i pustio suzu, ali sam od tog trena znao da ćemo razvaliti party i staviti Brown Sugar na mapu i na regionalnom nivou.

MERAKOON: Imali smo par partija i van Sarajeva, nekoliko u Tuzli, Mostaru, Banjaluci i ove godine jedan na jako neobičnoj lokaciji Žoga Beach Bar na Trebižatu. Možeš li navesti neke razlike u atmosferi i generalno neke utiske sa tih gostovanja?

SOUL: Svaki je drag na neki način, prije svega jer smo željeli mijenjati lokacije i dovesti Brown Sugar RnB svima, da osjete o čemu se radi. Naravno, Sarajevo i Tuzla imaju dugogodišnju konstantu u organizovanju hip hop događaja, pa je i publika dosta slobodna i opuštena. Mislim da Banja Luka ima odličnu publiku za Brown Sugar RnB, i volio bih da tamo sviramo što više. Odličan party imali smo i u Mostaru uz Red Bull Cliff Diving, vrela hercegovačka atmosfera :) Žoga Beach Bar je prelijepo mjesto na Trebižatu, koje nisam htio propustiti. Imao sam nekoliko svirki zaredom, pa sam vozio 6-7 sati iz Tuzle i ne žalim sekunde. Vi ste već bili tamo nekoliko dana i uživali, pa zatim dupli nastup Stoposto, Beriza, Geke. Noć za pamćenje :) Ove godine nažalost već je bilo ograničeno radno vrijeme, ali se tamo sigurno vraćamo sljedećeg ljeta. Naravno, oni u Tuzli su uvijek odlični. Uvijek koristim priliku da pozovem sve da osjete tu atmosferu, da im ne bude mrsko provozati se sat-dva ili tri do Cafe Sloboda, naročito ljeti na otvorenom.

SOUL: A ti? Ako bi morao izdvojiti neki poseban trenutak sa svih dosadašnjih partyja, koji bi to bio?

MERAKOON: Iskreno, svaki Brown Sugar ima neki specifičan momenat koji je prejak, i na običnim i na specijalima, meni je možda i najdraži onaj na Termalnoj rivijeri, gdje smo imali pravi kalifornijski vajb, počeli smo po danu, raja se malo kupala, pa plesala i dobro se zabavljala do ponoći.

MERAKOON: Da li po tebi ovaj naš projekat ima potencijala i da se proširi van BiH? Zašto?

SOUL: Prvo ću reći zašto – Po muzičkom i produkcijskom kvalitetu, Brown Sugar RnB se može bez sramote održavati i usred Amerike. Baš na posljednjem izdanju su nam bili neki gosti iz Amerike koji su bili na Termama, i ispričali nam kako nisu mogli vjerovati šta se dešava. Ekipa koja podržava sve naše ideje, prije svih Red Bull i Pal-E ovaj projekat dovodi na zavidan produkcijski i vizuelni nivo. Svakako imamo pozitivne reakcije i iz susjednih zemalja, i sigurno je da ima potencijala za širenje. Nadam se da se uskoro vidimo, i to u punom svjetlu na način kao što radimo i ovdje.

SOUL: Za kraj, daj mašti na volju. Zamisli kako će izgledati prvi sljedeći veliki Brown Sugar RnB?

MERAKOON: Zamišljam krcat prostor, da li će biti indoor ili outdoor nije ni bitno, ruke u zraku, dobar vajb, ti i ja pucamo od inspiracije, raja pleše, vrte se na glavi, cure twerkaju hahah… Vjerujem da će biti jači i luđi nego bilo koji do sada.