Kontra: Umjetnost ne smije stati, zato sam objavio album – neka slušaju ljudi

Interview za Klix.ba

Zlatan Hajlovac, na sceni poznatiji kao Kontra, upravo je predstavio svoj drugi solo album “Nikad zauvijek isti”. U intervjuu za Klix.ba Kontra govori o pripremi albuma, saradnjama, ali i nedostatku podrške umjetnicima i muzičarima s bh. scene.

Kontrin novi album donosi osam novih pjesama, a bh. reper ističe kako je najveću pažnju privukla pjesma “Na svoj način”, čime je izrazito zadovoljan.

“Namjerno sam objavio spot za pjesmu koja nije po kalupu ‘hita’ u rap muzici na Balkanu. Treba se voditi primjerom, jer mi je stalo da publika zna da ta muzika nije samo klupska. Pjesma koju bih također izdvojio je ‘Viteška loza'”, govori Kontra.

Potrebno je istaknuti da je muzika za pjesmu “Na svoj način” snimljena u saradnji s Rijadom Fazlićem Kolateralom, 25-godišnjim producentom koji je preminuo u maju ove godine.

“Njegov gubitak je ogroman za cijelu bh. rap scenu, bio je veoma posvećen svom poslu i iskreno je volio muziku. Sarađivao je s velikim brojem ljudi, želio je da se stalno objavljuje nova muzika, da trake ne stoje na kompjuteru. Često bi se ljutio na mene ako bih dugo radio neku pjesmu”, prisjeća se Kontra.

Dodaje kako će Fazlića pamtiti po brojnim druženjima, ali i po tome što mu nikada nije rekao “ne mogu” ili “neću”.

“Radili smo zajedno od njegove 15., a moje 20. godine. Takva dobrota, odanost i posvećenost su rijetkost. Pjesma ‘Na svoj način’ je posljednja na kojoj smo radili zajedno, pa sam osjećao prigodnim da mu na taj način odam počast. Smatram da je to najmanje što mogu uraditi. Ali to nije kraj, cijeli život ćemo čuvati sjećanje na njega”, kaže.

Priču nastavlja kazavši kako je album već dugo u pripremi te kako je na ovom materijalu radio čak i dok je s Indigom i Frenkiejem pripremao album “Egzil”.

“Pisanje najduže traje, nekad mi za jednu pjesmu treba nekoliko mjeseci. Što se snimanja tiče – to ide kao na traci. Toliko smo se istrenirali kroz snimanje prethodnih albuma, jer smo bili ograničeni vremenom, da smo gotovi sa snimanjem albuma za nekoliko dana. Posebno sam zahvalan mom prijatelju Shtuki što me ‘trpio’ u studiju ‘Kolateral’, gdje je cijeli album snimljen”, govori.

Kontri će ovo biti drugi solo album, prvi je javnosti predstavio prije nekoliko godina. U međuvremenu je snimio tri albuma u saradnji s Frenkiejem i Indigom.

“Velika je razlika u svemu u odnosu na prvi album, prije svega od pristupa temama, pa sve do samog snimanja i organizacije. Naučio sam mnogo tokom snimanja ova tri zajednička albuma, to je iskustvo koje me očeličilo što se tiče discipline i ozbiljnosti pristupa. Novi album je kompaktan i mislim da je dosta zreliji od prvog. Ono što je slično jeste ‘šaranje’ po podžanrovima rapa, pa kao i na prvom ima svega – od grimea do rapa”, kaže i dodaje kako bi bilo monotono uvijek raditi jedno te isto.

Promocija albuma će zbog strogih epidemioloških mjera morati sačekati bolje vrijeme: “Umjetnost ne smije stati, zato sam album izbacio u nevakat. Neka slušaju ljudi”.

Dodaje kako je kompletan album snimio na “drugarskoj” osnovi i usput zahvaljuje ljudima koji su mu izašli ususret.

“To su prije svega Shtuka i fotograf Adnan Lingo, kao i svi producenti na albumu. Bez njih ne bih ni završio album. Doduše, ova muzika koju mi pravimo je nastala i može nastaviti bez podrške države, samo bi bilo lijepo da se prepoznaje kao doprinos muzičkoj kulturi u BiH, a ne da se stigmatizira”, smatra reper.

Na koncu ističe kako se u narednom periodu planira posvetiti online promociji albuma i radu na novom materijalu: “Ko zna šta nam iduća godina donosi”.