Frenkie

 

Adnan Hamidović Frenkie je jedan od najuspješnijih i najutjecajnijih balkanskih repera. Karijeru je počeo sarađujući sa Edom Maajkom i Fm Jam ekipom, čiji je član od samih početaka. Izdao je osam albuma od kojih se ističu prvjenac Odličan cd, Protuotrov, Troyanac (Menart/Sony) te zajednički album Putanja sa Kontrom i Indigom koji je objavio Universal Music. Posljednji u nizu je Egzil, još jedan zajednički album sa Kontrom i Indigom.

Ističe se kao aktivista za ljudska prava i borac protiv nacionalizma, mržnje i podjela. Bio je jedan od suosnivača pokreta Dosta, dao znatnu podršku bosanskoj Baby revoluciji (protesti za JMBG), kao i radničkim protestima 2014. godine koji su krenuli iz Tuzle. Frenkie je dobitnik hrvatske Zlatne Koogle, Davorina, kao i MTV Best Adria act nagrade 2013. godine. Sa desetak evropskih hip hop muzičara je objavio album Diversidad, a po njegovoj pjesmi Pismo Milanu su snimljeni dokumentarni filmovi Pismo i Granica.

Pored toga učestvovao je u dokumentarnim filmovima Stani na put i Soul train koji je premijeru doživio na Sarajevo Film Festivalu 2015. godine. Frenkijeva pjesma „Soundtrack“ je korištena u hollywoodskom blockbusteru Incredible Hulk, pisao je muziku za  predstavu Mortal Kombajn Dine Mustafića, a nastupio je i sa Sarajevskom filharmonijom.

Pisao je kolumne za bosanski tjednik Dani, portal buka.ba kao i srbijanske e-novine. Kritičari su ga prozvali herojom generacije, njegove tekstove porede sa prozom a njegov flow su proglasili najboljim na Balkanu.