Provjera: Kich Mega

“Postoje pjesnici. Postoje rapperi. I postoji Kich Mega.” Tim riječima počeo je jedan od mailova koje smo nedavno dobili. Već nakon njih pojavljuje se prvo interesovanje za ovog repera. Nakon svih godina kroz koje je naša scena prošla, rijetko tko uopšte ima toliko kreativnosti da o sebi napiše par riječi koje će ga ispromovisati i zaintrigirati nekoga da prati njegov rad. Danas se najčešće dobije Youtube link, bez ikakvog dodatnog objašnjenja o izvođaču, pa nas je ovakav pristup pomalo i obradovao. Nastavak je išao ovako: 

 

Sinonim sarajevskog mraka i asfalta koji se lomi kao rasprskano staklo kada ga prekriju lokve koje nastaju kad kiša okupa olimpijski grad, Kich Mega je najbolje čuvana tajna sarajevskog rap undegrounda.

Postoje borci. Postoje nindže. I postoji Kich Mega.

Kich Mega uspjeva zaokupiti uho i um onih koji slušaju intrigantnim linijama, savršenim spojem nadrealnog i realnog, pričama koje mnogi pokušavaju pričati, ali ih nikad ne ispričaju do kraja i na valjan način – jer ih neki nisu ni doživjeli, a neki koji jesu, nisu ih preživjeli.

Postoje izdanja. Postoje hitove. I postoji “Prvi Dan Napolju”.

Kich Mega je čekao i predugo. Prvi mixtape “Prvi Dan Napolju” uskoro će ugledati tamu noći. Tamu grada čije ulice pričaju priče i pjevaju pjesme, a Kich Mega je transmiter vibracija hiljadu glasova sarajevskog asfalta.

 

Svakako, jedan lijepo oblikovan mail ne mora nužno garantovati kvalitet.. Međutim, kod Kich Mege to nije slučaj. Nakon te prve stvari koja se zove Ja sam Sa, ubrzo nam stiže i druga Halide brate, koja naznačava da se radi istinski talentovanom izvođaču. Potražite više, i naći ćete već popriličan broj njegovih uradaka koje možete poslušati na Youtube-u. U posljednje vrijeme, iz Sarajeva dolazi dosta “modernizovanog” Hip Hop-a. Jasno je da na našim prostorima novi zvuci ne prolaze tako lako, ali Kich Mega nalazi pravi odnos između novog američkog i starog domaćeg stila.

 

Slušajući ga, jasno je da on nije pao s neba, već da ima razvijen stil i jasnu viziju za svoju muziku. Na modernim beatovima tu je pravi domaći slang, humor i satira. Za slušanje njegovih stvari treba imati dovoljno tolerancije da pretirpite poneki lajn o lancima, prstenju i autima, ali i dovoljno mozga da se shvati da je to njegova priča koje se bukvalno može isčitati iz riječi OkoKumePasha, što Kich smatra načinom života onih koji imaju malo, a žele imati sve. Vjerujemo da će otpor prema ovakvom stilu kod naše publike postojati u određenoj mjeri, ali isto tako vjerujemo da Kich Mega nije slučajnost, već da je tu da ostane.