RapLika 2017: Pobjednik BiH finala je Arot iz Tuzle

izvor: redbull.ba

U petak 21. aprila, u sarajevskom klubu The Loft, održano je bh. finale Red Bull RapLike, najvećeg regionalnog hip hop takmičenja. U sjajnoj atmosferi, osam top MC-ijeva se borilo za naslov kralja bh. freestylea. Pobjedu je nakon uzbudljivog takmičenja odnio Arot, koji će predstavljati BiH na velikom regionalnom finalu 20. maja, zajedno sa drugoplasiranim MC Nuhom.

Uprkos za april neuobičajeno hladnoj noći, temperatura se u dupke punom klubu The Loft u Sarajevu sinoć nijednog trenutka nije spuštala. Veliki broj ljubitelja hip hopa okupio se kako bi svjedočili okršaju osam top freestylera i bodrili svoje favorite. Oni su im, sa svoje strane, uzvratili odličnim borbama.

Žiri je takmičare odabrao na osnovu njihovih prijava na www.redbullraplika.com. Njih čak šestorica su nastupili u prošlogodišnjem finalu istog takmičenja, što govori o jačini konkurencije. Noti Limun, viceprvak Red Bull RapLike 2016, u zadnji čas je, nažalost, bio spriječen da dođe, tako da ga je zamijenio Trišpa. Ispostavilo se, na vrlo dostojan način. Pored njega, tu su bili Doe, Normala, Arot, Traka MC, Chipppa, Perla i MC Nuha. Domaćin večeri bio je DJ Soul, a za muzičku podlogu zadužen je bio DJ dvojac Insani u membrani.

Takmičari su imali zadatak da u verbalnim dvobojima 1-na-1 svoje protivnike nadmaše duhovitim improvizovanim rimama, smišljenim na licu mjesta. Na to su u prvom krugu betlova najbolje odgovorili Doe, Arot, Trišpa i MC Nuha, izborivši prolazak u polufinale.

U prvoj polufinalnoj borbi susreli su se Arot i Doe, a pobjednik je nakon aneizvjesne borbe i produžetaka bio Arot. Isti se scenario ponovio i u drugom polufinalnom dvoboju, u kojem je MC Nuha savladao Trišpu. Valja napomenuti da je veliki broj borbi bio potpuno izjednačen, što je na muke stavljalo žiri – u sastavu Frenkie, Shtela i prof. sterMa – tako da su se često gledali produžetci. Sijevale su duhovite rime i verbalne akrobacije, izazivajući oduševljenje među gledaocima.

U borbi za treće mjesto Doe je bio bolji od Trišpe, nakon čega je bilo vrijeme za vrhunac večeri – finalnu borbu i sudar Arota i MC Nuhe. Da bi se stvari dodatno začinile, u finalu su takmičari u svoje rime morali uključiti po tri riječi koje im zada žiri. Bilo je to finale dostojno ove večeri, u kojem su oba suparnika više puta izmamila ovacije publike. Nakon dvije regularne runde žiri je bio neodlučan, pa je uslijedila jedna dodatna runda, a zatim još jedna. Kako je rezultat i dalje bio neriješen, MC-ijevi su dobili zadatak da odrepaju još po četiri stiha a cappella, bez muzičke podloge. U tom foto-finišu Arot je bio za nijansu bolji, a žiri jednoglasan: Arot je pobjednik bh. finala Red Bull RapLike.

On će 20. maja predstavljati BiH na velikom regionalnom finalu, a direktna pozivnica žirija zasluženo je pripala MC Nuhi. Uz njih će se naći po dvojica najboljih iz kvalifikacija održanih u Hrvatskoj i Srbiji, zatim prošlogodišnji pobjednik bh. izdanja Red Bull RapLike, Darko Richter, te jedan takmičar iz regiona kojem će žiri naredne sedmice uručiti specijalnu pozivnicu.

U pauzi betlova sinoć su nastupili Frenkie, Kontra, Shtuka, prof. sterMa, Shtela i Gagara iz ekipe Helem Nejse. Proglašenjem pobjednika noć nije završena: Insani u membrani su nastavili svirati na after partyju, na kojem su se MC-ijevi i gosti u odličnoj atmosferi zabavljali do ranih jutarnjih sati.