Video: Sokol je kralj bh. freestylea!

Do sada potpuno nepoznat na hip hop sceni, Sokol je u subotu priredio veliko iznenađenje u Sarajevu okitivši se laskavom titulom kralja bh. freestylea i plasiravši se u veliko regionalno finale Red Bull RapLike 2018, koje će biti održano 30. juna u Tuzli.

Odlukom žirija, BiH će na regionalnom finalu predstavljati i MC Nuha te prošlogodišnji pobjednik Arot koji brani svoju regionalnu titulu. Oni će snage odmjeriti sa najboljim freestylerima iz Srbije i Hrvatske.

Žestoke rime, sjajni verbalni dueli jedan-na-jedan i klasična demonstracija umijeća hip hop improvizacije mogli su da znače samo dvije stvari – pune ruke posla za članove žirija kojeg su činili Kontra, Stoposto i Brano (Dubioza kolektiv), kao i vrhunsku zabavu poput večerašnje u sarajevskom klubu Undeground. U prilog tome govori i činjenica da su rasprodate sve ulaznice, dok su desetine ljubitelja hip hopa ostale ispred kluba.

Sokol, svojevrsno iznenađenje subotnjeg verbalnog okršaja u improvizaciji, živi u inostranstvu i na nagovor prijatelja prvi put se prijavio na jedno ovakvo takmičenje. U polufinalu je izbacio Nuhu, da bi u finalu bio bolji od Trispe.

„Bez obzira na ishod, znao sam i ranije da će atmosfera biti paklena. Jedva čekam naredni događaj. Protivnici su bili veoma jaki i oštri, ali u konačnici, sve je ovo neka vrsta sporta. Publika i atmosfera su također bili fantastični. Od regionalnog takmičenja u Tuzli također očekujem dobru atmosferu i raduje me što ću upoznati MC-ijeve iz Srbije i Hrvatske“, kazao je Sokol.

Pobjednik je, pored titule, kao nagradu dobio beat, snimanje, miks i produkciju pjesme u studiju DB u Sarajevu, kod Kolaterala i Shtuke, a trojica prvoplasiranih su dobili nagradu od Harri Tatoo studija.

Podsjećamo, žiri najvećeg regionalnog takmičenja u repanju „slobodnim stilom“, na osnovu prijava pristiglih iz Bosne i Hercegovine na stranici www.redbullraplika.com, odabrao je osam MC-ijeva koji su se borili za titulu najboljeg, pa su se tako u prvom krugu takmičenja večeras u Sarajevu našli 2Cheif, Trispa, Phona, Normala, Geko, Sokol, MC Nuha i Rapsod MC.

Publika u Undergroundu imala je priliku uživati i u nastupima poznatih imena hip hop scene. Pozornicu su tako između betlova preuzimali Kontra i Frenkie, Helem nejse te Stoposto sa gostima Black Berizom i Katarzom. Zabava je nakon proglašenja pobjednika nastavljena after partyjem na kojem je za dobru atmosferu zadužen bio Indigo.